21.07.15 г.

Малинада с маточина


Слънцето днес си върши изключително добре работата, дори според мен се престарава :)  Единственото, което аз лично мога да си представя да консумирам е нещо леко, ободряващо хладно и свежо. Да си го кажа направо пие ми се сок с много лед, а малините, които купих сутринта с желание за торта  някак си неусетно се превърнаха в нежна тъмно розова малинада със свежи листа маточина.

Какво ни трябва:
100 гр. малини
1 лимон
1 лайм
2-3 с.л сок от агаве (може да се замести успешно и с мед)
студена вода или сода
и мнооого лед

Как да приготвим:
1. Нарежете на ситно лимоните и лайма, накъсайте няколко листенца маточина и леко ги намачкайте на дъното на каната;
2. Добавете малините и сока от агаве, намачкайте и тях;
3. Добавете лед до горе на каната и вода;



Пилешки пастет с боровинки и портокалово желе

   Обичам комбинирането на сладко и солено, пилешки пастет с боровинки и портокал е една слънчева, лятна и толкова добре съчетана наслада, която няма как просто да пропусна през топлите юлски дни. Поднесен с конфитюр от карамелизиран лук или прясно изпечен хляб е перфектната лека вечеря на открито в градината, а и страхотно пасва на любимото ми Розе.
   Може да се съхранява и за няколко дни и е идеален за пикника ви край река, или за обяд със свежа зелена салата и домашен сладолед от боровинки.
   Комбинацията наистина е експлозия от вкусове и си заслужава да го опитате.


Какво ни трябва:
1/2 кг пресни пилешки дробчета
100 мл прясна животинска сметана
60 гр. сушени черни боровинки
60 мл коняк (за предпочитане арманяк)
4 скилидки чесън
1 глава стар лук
шарен пипер, кимион и сол на вкус

За желирания пласт
1 бр. портокал
150 мл прясно изцеден портокалов сок
1 пакет желатин

Как се приготвя:
1. Накиснете боровинките в коняка за около 3-4 часа или от предната вечер;
2. Почистете дробчетата от ципите им и ги сложете да се варят в 1 литър вода за около 20 минути;
3.В голяма купа, нарежете чесъна, лука и добавете сварените дробчета и подправките, маслото и сметаната и пасирайте, докато получите кремообразна смес;
4. Разтворете в хладка вода пакетчето желатин, докато набъбнеСлед това се разтваря на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане докато се получи прозрачен сироп. Аз лично за целта използвам микроволнова фурна за няколко секунди, вместо водна баня. Трябва да имате предвид, че ако желатинът заври, той губи желиращите свойства. След това желатинът се прибавя към сместа, която искате да се желира. Сместа, в случая е сокът от портокал;
5. Към сместа с дробчетата, добавете боровинките с коняка и разбъркайте добре слъжица, сложете готовия пастет в тава и запучете за около 10 минути в предварително загряна фурна;
6. След като се охлади наредете резени портокал и залейте с леко желираната портокалова смес, оставете за около 3-4 часа в хладилника;

Да ви е сладко



20.07.15 г.

Пармезанови сусамки

В разгара на лятото сме. Жега е и все по-често мечтаем за студена бира, която поне за малко ни носи прохладно удоволствие. Днес реших да ви предложа едно леко нетрадиционно мезе за нея, а най-хубавото е, че се приготвят супер бързо и лесно и се съхраняват дълго и винаги са добра алтернатива пред готовите разядки, които консумираме с бирата за набързо, от рода на чипс, солети, снакс и пакетирани печени ядки, а тези вкусни сусамки са мнооого по-вкусни.
А всъщност успешно могат да се консумират и с добре охладено бяло Шардоне :)


Какво ни трябва:
За около 20 бр.
10 с.л. суров белен сусам
200 гр. прясно настърган пармезан
1 с.л разтопено на стайна температура суроватъчно краве масло
3 с.л. вода

Как да приготвим:
1. На сух тиган запечете за около 3-4 минути сусама (от него се разнесе един особено апетитен аромат);
2. Сложете сусама в купа добавете маслото, настъргания пармезан и водата, разбъркайте добре и офемете топчета с размера на орех;
3. Сложете хартия за печене в тава и наредете топчета като леко ги притиснете отгоре;
4. Запечете за около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна


Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...