17.04.10 г.

Севлиевска лученица

Една много проста рецепта, когато  нямаш много време след работа, но не ти се посяга и към сандвичи и пици на парче.  Това е един любим вкус от детството ми, когато баба ми приготвяше тази лятна манджа със супер свеж и примамващ аромат.
Какви ни трябва:
5-6 глави стар лук
10 печени и обелени чушки (буркан печени чушки без оцет)
6 добре узрели домата (буркан белени домати)
3.с.л. зехтин
2 с.л. захар
1с.л сол
мащерка и риган на вкус
щипка сода бикарбонат

Как се приготвя:
1. Нарязвате на ивици лука;
2. Обелете и нарежете печените чушки на жулиени;
3. В тенджера с вряла вода пуснете доматите за няколко секунди и полсе отстранете външната им  ципа. Нарежете ги на ситно;
4. В дълбок тиган сложете зехтин  и прибавете лука и разбърквайте докато лука придобие златист цвят. Прибавете чушките и разбъркайте за около 3 минути;
5. Доабвете захарта и доматите. Прибавете солта и содата, оставете да изври за около 7 минути и махнете от котлона;
6. Добавете подправките и сервирайте докато все още се носи опияняващия аромат на ястието из цялата кухня;

16.04.10 г.

Картофените кюфтета на Ели

Всеки е опитвал картофени кюфтета, но моята кумица Ели прави най-вкусните кюфтета, защото готви за най-претенциозния по отношениена храна човек , коийто познавам. Рецепптата е  лесна за приготвяне.
Какво ни трябва:
1 кг картофи
300 гр. краве сирене
50 гр. кашкавал
1 глава лук
1 яйце
3-4 скилидки чесън
черен пипер, сол, чубрица, риган или мащерка на вкус
галета

Как се приготвя:
1. Измийте и сварете картофите цели с обеклата. След като се сварят ги обелети и настържете на едро ренде;
2. В съда с картофете настържете и сиренето и кашкавала, добавете яйцете и подправките;
3. Нарежете на ситно лука и пасирайте чесъна и ги прибавете към сместта;
4. Офермете малки кюфтенца с помощ на лъжица, оваляйте в галета със сол и пържете в силно загрята мазнина;

15.04.10 г.

Портокалово-шоколадови кифлички

Едни ефектни малки експерименти от така допълващите се според мен шоколад и портокал. Малки ефектни кифлички с наситен аромат и вкус.
Какво ни трябва:
600 гр. козуначенобрашно
1 бр. яйце
1/2 кубчер прясна мая
сок и кората от 1 портокал
200гр. захар
1/2 черен шоколад
2 с.л. топинг карамел

Как се приготвя
1. В отделен съд  слагате 1 лъжица брашно 1 лъжица захар и разтварят с топла вода. Оставяте да престои около 15 минути;
2.  Сложете в съд за месене брашното и оформете кладенче. Изцедете сока на половината портокал и настържете кората му. Добавете ги към брашното заедно с яйцето и захарта;
3. Започнете да месите докато се оформи тесто и оставете в намаслена купа завита с фолио да престои за около 25 минути;
4. Разделете на 6 отделни питки и всяка от тях разточете в овална форма около 0.5 см. разделете с нож на малки части подобни на триъгълници;
5. Сложете шоколад във всяка от малките части и оформете като кифлички.  Намажете с топингПечете в предварително загрята фурна на 220 градуса.
6. След като се запекат леко около 6 минути ги намжете със смес от сока от 1/2 портокал и топинг карамел. Запечете за още 15 минути

14.04.10 г.

Картофена фокача със сирене и бекон

Една рецепта от  Северозападна Италия. Тънка пита с  хрупкава коричка и много възбуждащ апетита аромат.
Какво ни трябва:
1. 4 средно големи картофа
2.200 гр. царевично брашно
3. 200 гр. типово брашно
4. 150 гр. краве масло
5. 1/2 кубче прясна мая
6. 1 яйце
7. 150гр. сирене
8. 100 гр. бекон
9.2 ч. л. сол
10. мащерка

Как се приготвя:
1.В отделен съд сложете 1 лъжица брашно, 1 лъжица захар и размийте маята с малко топло мляко оставете да престои около 15 минути;
2. Сварете картофите, обелете ги подсушете ги и ги пасирайте;
3. Смесете царечното и типовото брашно добавете щипка сол и оформете кладенче;
4. Разтопете маслото и го добавете към брашното, заедно с яйцето, маята и картофеното пюре и настърганото на ситно сирене;
5. Започнете да месите докато се оформи меко тесто, сложете го в намазнена купа и го покрийте с фолио. Изчакайте около 20 минути (тестото горе долу трябва да удвои обема си);
6. Разделетe на 4 отделни питки и разточете всяка с дебелина около 1 сантиметър, с пръст оформете дупки в тестото и гарнирайте с бекон, мащерка и сирене;
7. Пeкат се в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 15 минути

Спаначена супа с топено сирене

Реших да ви дам моето предложение за богата и свежа пролетна супа, която едновременно носи вкуса и свежестта на пролетта, но и дава топлина във все още прохладните и дъждовни априлски дни.
Какво ни трябва:
1/2 кг пресен спанак
2 средно големи глави стар лук
3 моркова
2 пресни чушки (по възможност червена и зелена за повече цвят)
4 скилидки чесън
3стръка пресен чесън
6 с.л. кисело мляко
2бр. яйце
100 гр. краве сирене
50 гр. кашкавал
фиде
7-8 резена топено сирене

Как се приготвя:
1. Литър и половина вода се слага в дълбока тенджера и се изчаква да заври.
2. В врящата вода слагаме нарязания спанак, лук, моркови, чушка и скилидки чесън и оставяме да поврат отколо 10 минути.
3. Добавяме фиде и по желание домат щипка сол и след 5  минути отнемате сместта от котлона
4. В отделен съд разбивате яйцата с киселото мляко постепенно добавяте от супата докато се изравни темепературата на двете смеси. Изсипете в тенджерата със супата
5. Добавете ситно натрошеното сирене и настъргания кашкавал и пресния чесън.
6. Преди сервиране добавете резен топено сирене и черен пипер
Приятен апетит.

12.04.10 г.

Церевични охлювчета със сирене

Апетитни питки с хрупкаво настроение за ленивите съботни следобеди., които със сигурност ще очароват всеки любител на домашно приготвения хляб.
Какво ни трябва:
1/2 кг царевично брашно
1/2 кг  брашно тип 500
1п. мая за хляб
2с.л захар
1 с.л. зехтин
1 яйце
5 скилидки чесън
100 гр сирене
3с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:
1.В съд сложете две лъжици брашно 1лъжица захар натрошете маята сложете захар и брашно и долейте с топла, но не гореща вода и изчакайте около 20 минути маята да се надигне
2. Пресейте брашното и го разбъркайте, за да се смесят двата типа брашно, оформете кладенче.
3. В брашното сложете сместта с маята, яйцето щипка сол, зехтина и започнете да замесвате не много твърдо тесто.
4. Оставете тестото да втаса около 20 минути
5. Разделете го на 8 равни части и ги оформете като питки
6. Пригответе си смес от пресованите скилидки чесън, ситно натрошеното сирене и млякото
7. Разтрочете всяка питка намажете със сместта и оформете руло след това го нарежете и сложете в тавата, така че да срязаната част да е нагоре намажете охлювчетата с жълтък
8.Печете на умерено силна фурна до зачервяване

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...