4.04.10 г.

Ментово парфе

Хладно ментово изкушение като чудесен десерт за всеки един празник.
Какво ни трябва:
4 жълтъка
250гр. захар
200мл сладкарска сметана
2 пакета желатин
1/2л. сладкарска сметана
1кофичка заквасена сметана
4с.л ментов сироп
За блата:
3белтъка
300гр. смлени орехови и лешникови ядки
200гр пудра захар
кора от лимон
кората от един лимон
Начин на приготвяне:
1. Сложете захарта и 250 мл. сметана  на котлона докато се стопи захарта. През това време разбъркайте жълтъците.
2. Разтворете двете пакетчена желатин в топла вода
3. Добавете към жълтъците затоплената сметана и захарта и поставете на котлона докато заври като непрекъснато разбърквате. Сместа трябва да стои около 10 минути.
3. Разбийте 1/2 л. сладкарска сметана
4. На водна баня затоплете желатина и го добавете към сместта с жълтъците
5.Към  разбитата сладкарската сметана  добавете кофичката заквасена сметана
6. Добавете сметаните към сместта с жълтъците и прибавете ментовия сироп
Така крема парфе е завършен може да приготвите само него разсипете сместта във формички и я оставете в хладилника за 12 часа. Аз лично приготвям  лимонов блат който смятам че доста добре допълва вкуса на ментовото парфе.
Блата се приготвя по следния начин:
1. Разбивате на сняг жълтъците и постепенно добавяте пудрата захар.
2. Добавяте смлените ядки и настъргана кора на 1 лимон
3. Разстилате сместта върху хартия за печене във формата, която ви е необходима. Запичате на много силна фурна за около 15 минути.
4. Изсипвате парфето във форма за торта и най-отгоре поставяте лимоновия блат, оставяте за 12 часа в хладилника.
5. Сервирате с лимоново сорбе.

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...